Jorden vi äter

Hur ska framtidens mat produceras för att inte ta kål på planeten? Kan beslutsfattarna och jag som konsument göra någonting som spelar roll för en hållbar framtid? Gunnar Rundgren är engagerad i dessa frågor och har skrivit en bok i ämnet.


Gunnar Rundgren är en f.d. bonde, f.n. konsult och skribent och arbetar för ett konsultbolag för ekologiskt lantbruk, Grolink AB. Han har under hela sitt liv varit engagerad i mänsklighetens utveckling och vår relation till naturen och har skrivit en bok om detta – Trädgården - Jorden. Författaren argumenterar för att stärka det civila samhället, skapa nya institutioner och förändra våra värderingar. Han skrev också boken Jorden vi äter tillsammans med journalisten Ann Helen Meyer von Bremen, där de förklarar hur maten vi äter och jordbruket hänger ihop.  

SV Värmland genomför just nu ett projekt som kallas Gör det enkelt att välja rätt som fokuserar på hur man som individ genom aktiva val kan påverka klimatet. SV frågade Gunnar Rundgren vad som är viktigast att tänka på när vi väljer livsmedel.  Vilka varor skall vi köpa och vilka skall vi helst undvika?
- Glöm inte bort att mat skall vara glädjefull och god, och att måltiden fortfarande är en oöverträffad tidpunkt för samvaro, säger Rundgren. Köp ekologiskt, gärna lokalt och undvik mycket processade varor och tomma kalorier som läsk.

Spara på köttet
Den totala köttkonsumtionen i västvärlden är hög. Enligt Livsmedelsverket äter vi idag ungefär 50 procent mer kött än på 70-talet, trots att vi känner till att varken hälsan eller miljön mår bra av det.
- Vi måste inte sluta äta kött helt, säger Rundgren, men vi bör minska på vårt köttintag och när vi väl köper kött så kan vi se till att köpa ekologiskt.
Rundegren vill också påpeka att även om enskilda konsumenter kan göra flera viktiga val i vardagen för att påverka klimatet så handlar det samtidigt också om att det ramverk som sätts av politik och marknad sätter styr väldigt mycket.
-Våra val som konsumenter är viktiga, men det är också viktigt hur politiken och marknaden utformas, menar Rundgren. Många val görs redan där, långt innan vi har valmöjligheter i affären. Jordbrukets viktiga roll för att förvalta naturen styrs inte heller på bästa sätt bara med konsumentens val.

Seminarium
SV arrangerar den 23 januari 2014 ett seminarium, Jorden vi äter, där Gunnar Rundgren är inbjuden för att prata om siina böcker och inspirera till att söka ett mer hållbart konsumtionsbeteende. Läs mer om seminariet här.


Gunnar Rungdren